Γράφει ο Νασιόπουλος Αποστόλης
Ζούμε σε μια εποχή κοσμογονικών αλλαγών και ανακατατάξεων, σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και αλλοτριώνεται. Σ’ έναν κόσμο που το «εμείς» και η «κοινωνία» αντικαταστάθηκε από το «εγώ» και το «κέρδος». Η νέα δομή συγκρότησης του κράτους είναι μπροστά μας. Μετά τον «Καποδίστρια», ο «Καλλικράτης». Η μορφή της Κοινότητας, των μικρών Δήμων, της Νομαρχίας, μένει στο παρελθόν. Νέοι μεγάλοι Δήμοι και Περιφέρειες είναι το μέλλον. Εύκολα ενώνουμε πόλεις και χωριά, δύσκολα όμως ενώνουμε ανθρώπους.
Σήμερα είναι ανάγκη επιτακτική η σύνδεση των ανθρώπων, η μη διατάραξη του κοινωνικού ιστού, η αλληλεγγύη, η επαφή και η επικοινωνία των ανθρώπων. Στην πορεία των χρόνων το Ελληνικό Έθνος επέζησε, γιατί διατήρησε αυτές τις αρχές και πολύ περισσότερο τα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά.
Στην περιοχή μας δύο άνισοι Δήμοι (Γρεβενών, Δεσκάτης) ο μεγαλύτερος και ο μικρότερος ίσως στην Ελλάδα, δείχνουν καθαρά τις διαθέσεις αυτών που ευαγγελίζονται πως έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει ο «Καλλικράτης».
Κάθε αρχή και δύσκολη. Δύο Δήμοι με διαφορετικές ταχύτητες, ο ένας με πληθυσμό 30.000 περίπου ανθρώπων και ο άλλος με 10.000 περίπου που λίγο-πολύ έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες για το αύριο, δύο Δήμοι όμως με τεράστια δυναμική και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αναλογικά του μεγέθους τους. Δεν είναι ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες για το ποιος ήθελε η όχι, ποιον βόλευε η όχι, αυτή η κατανομή των Δήμων. Μεταξύ μας όλοι γνωρίζουμε. Τώρα πια πρέπει όλοι μαζί να παραμερίσουμε το «εγώ» και να λειτουργήσουμε συλλογικά για το καλό αυτού του τόπου για να μπορέσει ο νέος Δήμος να είναι Βιώσιμος με δυνατότητες ανάπτυξης, και να μην απορροφηθεί από έναν μελλοντικό «Καλλικράτη» ίσως «Ικτίνο».
Δεν παραβλέπω το ρόλο και την ιστορία των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική διαδρομή αυτού του τόπου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που πιστεύω ότι για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη» πρέπει να επιλεγούν οι δυνατόν ικανότεροι, ανεξάρτητα από κόμματα, για να ολοκληρώσουν την ενοποίηση των δυο Δήμων και να μπουν γερά τα θεμέλια ενός υγιούς και εύρωστου οικονομικά Δήμου.
Η χρονική συγκυρία δεν είναι καλή. Βρισκόμαστε στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις για έργα στην περιφέρεια. Το Δ΄ Κ.Π.Σ. και το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν σχεδόν κατανεμηθεί ή είναι προς το τέλος τους.
Πιθανά χρέη του νέου Δήμου είναι ορατά. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη οι χρεωμένοι Δήμοι μπαίνουν σε επιτήρηση. Ουαί και αλλοίμονο όμως αν επικρατήσει κι εδώ η αντίληψη ότι για να ξεχρεωθούν οι Δήμοι και να είναι βιώσιμοι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. «ΔΗΜΟΣ» και «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» σημαίνει πάνω απ’ όλα κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Σημαίνει φροντίδα για τους αδύναμους και αίσθημα εμπιστοσύνης και ελπίδας για το σήμερα και το αύριο.
Δεν ξέρω αν μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2014 προλάβουμε να εντάξουμε κάποια έργα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουμε στους δημότες μας την κάλυψη πιθανών ελλειμμάτων του Δήμου.
Γνωρίζουμε όλοι καλά τα προβλήματα της περιοχής και τις δυνατότητες που έχει. Και επειδή, όπως προανέφερα, σ’ αυτή τη φάση πρέπει να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, σεβόμενος πάντα την ιστορία των κομμάτων, δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της κομματικής αξιολόγησης, αφήνοντας τις τοπικές ηγεσίες των κομμάτων να δώσουν σ’ οποιονδήποτε θελήσει χρίσμα κομματικό.
Πιστεύω ακράδαντα ότι στην παρούσα τουλάχιστον χρονική συγκυρία οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτούς που θα τους εμπνεύσουν εμπιστοσύνη μέσα από όλο το πολιτικό φάσμα των τοπικών κοινωνιών και όχι με κομματικά κριτήρια. Ενδεχομένως να κάνω λάθος. Ίσως είμαι αιθεροβάμων, αλλά όπως έγραψε κι ο ποιητής:
«Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, εκεί θα στέκω να πατώ κι ας είμαι ο τελευταίος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου